Suomalaisen autourheilun nykytila ja kiehtova historia

Autourheilu ja Suomen kansa kuuluvat yhteen kuin kakku ja kirsikat. Suomalaiset suorastaan rakastavat moottoriurheilua, josta menestystä on satanut tasaisin väliajoin. Suomalaiset ratamoottoripyöräilijät, trial-kuljettajat, enduro- ja motocrosskuljettajat, Formula 1 -kuskit‎, ralliautoilijat-, moottorikelkkailijat ja moottoriveneilijät ovat tehokkaasti tehneet tunnetuksi Suomi-kuvaa maailmalla. Pieni Suomi onkin monien sukupolvien aikana noussut kirkkaasti esiin moottoriurheilun lupaavana suurmaana. Maailma ohoi, täältä tulee Suomi!

Suomalaisia autourheilutalleja ja -tapahtumia

Autourheilua voidaan harrastaa monella tapaa. Yksi tapa on järjestää tai seurata nostalgisia auto- tai moottoripyöräkilpailuja.

 • Historic Race Finland Ry

Oletko koskaan kuullut yhdistyksestä nimeltä Historic Race Finland Ry? Kyseessä on yhdistys, joka pyrkii toiminnassaan edistämään historiallisten kilpa-autojen ratakilpailuja ja harrastustoimintaa. Yhdistys on järjestänyt ajotapahtumia muun muassa Hämeenlinnassa Ahveniston radalla.

 • Jokamiesluokka, eli jokkis

Jokkis on kotimainen, suomalaisen autourheilun kattojärjestön, eli AKK:n, alainen suosittu autourheilulaji. Huomattava osa jokamiesluokassa ajettavista ajoneuvoista on Volkswagen kuplia tai Jokkis-fiatteja. Lajissa tavataan myös Opel-, Volvo-, Saab- ja Ford-ajoneuvoja. Vuoden aikana ajetaan yhteensä noin sata osakilpailua eri puolilla Suomea. Suomenmestaruutta voi tavoitella sekä naisten, nuorten että joukkueiden muodostamissa sarjoissa.

Haluaisitko sinäkin osallistua suurta suosiota vuosien saatossa saaneeseen jokamiesluokkaan, mutta sinulla ei ole tarvittavaa ajoneuvoa? Ostaminen ei onnistu, sillä kaikki säästöt menevät tulevaan remonttiin? Älähän hätäile, verkosta haettava edullinen remonttilaina on kuin tehty tilanteisiin, jossa erilaiset maksut samanaikaisesti kasaantuvat. Kilpailuta remonttilaina verkossa 25 pankilla ja rahalaitoksella ja käytä kerrankin säästöt harrastukseen, johon ne olet aina halunnut sijoittaa. Joten, ei siis muuta kuin tutustumaan asiaan vaikka jo tänään!

 • FHRA, eli Finnish Hot Rod Association Ry

FHRA, eli Finnish Hot Rod Association Ry on suomalainen sekä kiihdytysajoneuvojen että harrasteajoneuvojen virallinen lajijärjestö Suomessa. Järjestö palvelee niin sanottujen Amerikan autojen ja hot rod -ajoneuvojen kattojärjestönä.

 • Formula 4

Suomesta löytyy sekä Formula 1 -maailmanmestareita että myös suomalainen formulatiimi. Kysymyksessä on Espanjan Formula 4 -sarjaa ja SMP Formula 4 NEZ -kilpailuja pyörittänyt Koiranen GP -formulatiimi. Formulatallin omistavat veljekset Marko ja Jari Koiranen.

Suomalaisia moottoriurheilijoita

 • Jari-Matti Latvala

Ralliautoilija Jari-Matti Latvala on voittanut yhteensä komeat 18 rallin osakilpailua voittamatta toistaiseksi kuitenkaan yhtään maailmanmestaruutta. Jari-Matti Latvala, eli “rallimies henkeen ja vereen” toimii nykyään unelmatyössään Toyota-rallitallin tallipäällikkönä.

 • Mika Häkkinen

Mika Häkkinen kilpaili paitsi DTM-vakiosarjassa vuosina 2005–2007, myös autourheilun kuninkuusluokassa Formula 1 -kilpailuissa, joissa hän on lajin kaksinkertainen maailmanmestari vuosina 1998 ja 1999. Joulukuu 2017 toi Mika Häkkisen yhteen muiden Formula 1:n maailmanmestareiden kanssa, eli FIA:n upeaan “Motorsport Hall of Fame” -autourheilun kunniagalleriaan.

 • Marcus “Bosse” Grönholm

on sympaattinen oman ralliuransa päättänyt kaksinkertainen maailmanmestari. Marcus Grönholmilla on taskussaan myös kaikkien aikojen eniten suomalaisen kuljettajan saamia rallin MM-osakilpailuvoittoja.

 • Sami Seliö

Sami Seliö on suomalainen, kaksinkertainen Formula 1 Powerboat -maailmanmestari vuosilta 2007 ja 2010.

 • Mika Kallio

Mika Kallio on kolme MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin uransa aikana saavuttanut suomalainen ratamoottoripyöräilijä, joka on ajanut myös Road Racingin maailmanmestaruussarjassa.

Suomalaiset moottoriurheiluonnettomuudet

Suomalaiset moottoriurheilijat ovat tuoneet monia iloisia hetkiä suomalaisen moottoriurheilun historiaan ja tulevat varmasti tekemään niin jatkossakin.

 • Pentti Keinänen

Helsinkiläinen Sport-auton toimitusjohtaja Pentti Keinänen harrasti kilpa-autoilua muun muassa pohjoismaisissa ajoneuvojen nopeuskilpailuissa. Midget-luokan lähdössä piti ajaa kymmenen kierrosta, mutta Keinänen menetti autonsa hallinnan ja menehtyi hoidosta huolimatta pahaan kallonpohjavammaan vuonna 1959.

 • Ulf Grönholm

Rallin kaksinkertaisen maailmanmestarin isä, niin ikään lahjakas ralliautoilija Ulf Grönholm menehtyi vuonna 1981 Helsingissä järjestettävän talvirallin, eli hankirallin, aattona.

 • AKK:n puheenjohtaja Raul Falin

Raul Falin menehtyi vuonna 1981 Jyväskylän suurajoissa tapahtuneessa onnettomuudessa itävaltalaiskuljettajan tahattoman virheen vuoksi.

mh-squared-lite