Kilpa-autoilu on kallista lystiä, ja sponsoritoimintaa voidaan pitää kilpa-autoilun taloudellisena moottorina. Kilpa-autoilutiimien omistajat, kuljettajat ja fanit ovat hyvässä yhteisymmärryksessä sen osalta, että sponsorointi ja mainostaminen pitävät niin ralli-, kuin formula-autojenkin pyörät pyörimässä. Menestyvät moottoriurheilutallit saavat vain pienen osan taloudellisesta voitostaan kilpailuvoittojen mukana. Valtaosa esimerkiksi formulasirkuksessa pyörivästä rahasta tulee siis sponsorointitoiminnasta. Voidaan siis sanoa taloudellisessa mielessä, että kilpa-autoilun tiimit ja tallit eivät ole itse asiassa kilpailemassa moottoriurheiluradalla, vaan markkinointipalvelujen tarjoajana. Useat tiimit ja tallit toki kuitenkin pitävät sponsorointia ja oman tiiminsä markkinointia ainoastaan hyvänä keinona päästä kilpa-autoiluun mukaan.
Sponsoroinnin näkyvyys ja ongelmat
Moottoriurheilusta saatu näkyvyys on parhaimmillaan hyvin kohdennettua ja tehokasta mainontaa, mutta silti jo nykyisistä Formula 1 -autoista voi huomata, että osa tiimeistä ei osaa välittää potentiaalisille markkinointikumppaneille näkyvyydestä saatavia hyötyjä. Sponsorien saanti moottoriurheilun pariin on ollut aina haastavaa, myös budjettimielessä. Kaikki näkyvyys keskittyy lähes ainoastaan pääsarjoihin, joissa sponsorointibudjetit ovat huomattavan suuria monille yrityksille. Yritysten tulee siis luottaa siihen, että kilpa-autoiluun käytetyt markkinointirahat tulevat takaisin, mieluiten moninkertaisena. Monilla pienemmillä yrityksillä, jotka sponsoroivat kilpa-autoilua, lienee enemmänkin tunneside lajiin. Esimerkiksi yritysten avainhenkilöt saattavat olla entisiä formulafaneja tai jopa kilpa-autoilun kuljettajia.
Onko sponsorointi ainoa tapa rahoittaa kilpa-autoilua?
Sponsorointi on yksi moottoriurheilun rahoittamisen päätavoista, joskin ei ainoa. Yleensä moottoriurheilun sponsoroinnissa voidaan puhuta kuskien henkilökohtaisista sponsoreista, ja tallikohtaisista sponsoreista. Tallikohtaisten sponsorien summat liikkuvat useissa miljoonissa euroissa vuositasolla moottoriurheilun pääsarjatasolla. Aikojen saatossa tällaisia tunnettuja sponsoreita ovat olleet esimerkiksi Shell (Ferrari), Red Bull (ralli, kaksi eri F1-tallia) ja muutamat nimeltä mainitsemattomat tupakkamerkit. Mutta miten pienemmät sarjat voivat saada rahoitusta toiminnalleen lajeissa, joiden kausibudjetit ovat helposti satoja tuhansia euroja?
Tämä ei olekaan helppo yhtälö, mikä on omiaan laskemaan alempien moottoriurheiluluokkien ja junioritoiminnan harjoittelumääriä. Aloittelevat tallit ja tiimit tarvitsevat yleensä pääomasijoittajan tai muun rahoittajan. Toisaalta myös tallien ottamat yrityslainat ovat ainakin osaltaan tärkeä osa pienten tallien perusrahoitusta. Monilla alkuaikojen kilpa-autoilijoilla on yleensä oma enkelisponsori, joka rahoittaa pitkäaikaista näkyvyyttä vastaan sellaista kuskia, jonka uskoo pärjäävän tulevaisuudessa. Tällaisia tunnettuja rahoittajia ovat esimerkiksi Wihuri-yhtiöt, jotka ovat toimineet muun muassa Valtteri Bottaksen Formula 1 -unelman taustalla.
Kilpa-ajamisen markkinoinnin kohderyhmä
Kilpa-ajamisen markkinoinnin kohderyhmä on hyvin kansainvälinen kokonaisuus eri-ikäisiä ihmisiä. Erilaiset moottoriurheilumuodot kiinnostavat ihmisiä sekä Euroopassa, Aasiassa, että myös rapakon takana Yhdysvalloissa. Yhdysvaltalainen moottoriurheilu on kuitenkin omaleimaisempaa, kun taas Aasiassa ja Euroopassa kannustetaan valtaosin samoja sarjoja, eli Formula 1:stä ja Moto GP:tä. Valtaosa kohderyhmästä on täysi-ikäisiä miehiä hyvin laajalla ikähaarukalla. Moottoriurheilua seurataan kaupungeissa ja maaseudulla, joskin esimerkiksi ralli on suositumpaa pienemmillä paikkakunnilla.
Sponsorointitavat
Mootoriurheilun sponsorointi sisältää yleensä logoasettelun sponsoroinnin kohteena olevaan autoon, erilaisia sponsorointitapahtumia avainasiakkaille, kuten yrityksille, ja tuotteiden lisenssöintimahdollisuuksia. Autoissa olevilla logoilla on suuri arvo etenkin tv-lähetyksien kautta, joilla voidaan kasvattaa helposti erityisesti kulutusbrändien bränditunnettavuutta.
Onko sponsorointia moottoriurheilussa liikaa?
Moottoriurheilua on usein syytetty siitä, että se on pahimmillaan vain isojen yritysten markkinointinäyttämö. Toisaalta etenkin ajopelien kehittäminen on hyvin kallista lystiä, eikä moni moottoriurheilulaji yksinkertaisesti toimisi ilman sponsorointia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana myös pääsarjasponsorointia on rajoitettu. Myös moni yhtiö karsastaa moottoriurheilun sponsorointia esimerkiksi ympäristösyistä.