Mikroautoilu – onko se sinua varten?

Karting, eli virallisemmin mikroautoilu tarkoittaa sekä ammattilaistasolla että tietenkin myös aivan alkeista lähtevällä harrastajatasolla ajettavaa suosittua ratalajia. Ajovälineenä on jousittamaton, putkirunkoinen ajoneuvo. Karting on suosittua kaikkialla maailmassa, sillä jopa Michael Schumacher että Max Verstappen, eli kuuluisat Formula 1 -kuljettajat ovat kaikki aloittaneet uransa mikroautoilun parissa.

AKK, eli autourheilun kansallinen lajiliitto

Suomessa mikroautoilun ylintä johtoa ja valvontaa pitää AKK, eli autourheilun ylin lajiliitto. Suomessa urheiluautoiluseuroja on yli 300 ja jäsenmäärä seuroissa huikeat yli 30 000 jäsentä. Paikallisten autourheiluseurojen järjestämät kisat paikallistasolla ovat aina AKK:n alaisia. Erilaiset ajotapahtumat tai koulutukset voivat kuitenkin olla paikallisten kerhojen omia jäsenille järjestettäviä opastus- ja virkistystapahtumia. Joko sinä olet liittynyt oman alueesi karting -moottorikerhoon?

Liity paikalliseen moottorikerhoon

Urheiluautoseurojen tarkoitus ei ole koskaan tuottaa voittoa seuralleen. Jokainen jäsen maksaa kuitenkin seuralle kerhon vahvistaman vuosittaisen jäsenmaksun. Jäsenmaksulla hoidetaan juoksevia kuluja, kuten kiinteistön ja radan vuokrakuluja, radan huoltokuluja sekä sähkö- että vesimaksuja. Suomesta löytyy myös suurempia yksityisomistuksessa olevia karting-sisähalleja. Karting-sisähalleissa on tarjolla vuokrattavia mikroautoja, joiden huolto ja korjaus kuuluvat hallinomistajan vastuulle.

Mikroautoilu on yleensä ei vain perheen nuorten, vaan koko perheen rakas viikoittainen harrastus. Mikroautoja on tarjolla käytettynä, joten uutta ajoneuvoa ei tarvitse ostaa.

Karting -auton ohjaaja on yleensä varsinainen tekniikkanero tai ainakin tulossa sellaiseksi. Aloittelijaa auttavat sekä muut kerhot kokeneet jäsenet tietoineen että myös omat vanhemmat. Perinteinen viisas sananlasku pätee tässäkin, eli “ajamaan hyvin oppii vain ajamalla.” Aktiivisesti kilpailevat mikroautoilun ammattilaiset matkustavat ympäri maailman ja oppivat ajamaan monenlaisilla radoilla.

Karting-harrastuksen aloittaminen

Karting on hieno ja nopeatempoinen laji. Mikroautoiluharrastuksen voi aloittaa paikallisten moottorikerhojen pätevässä ohjauksessa, josta löytyy myös runsaasti samanhenkisiä ystäviä. Mikroautoilussa ajoneuvon huippunopeus saattaa kohota noin 140 km/h. Mikroautoilu on erittäin katsojaystävällinen laji, sillä yleisö voi nähdä lähes samanaikaisesti koko radan tapahtumat.

Mikroautoilun parissa puuhailevat nuorimmillaan jo 5-6-vuotiaat. Laji sopii kaiken ikäisille, joten yläikärajaa ei ole olemassa. Nuorimmat harrastajat ajavat Cadet-luokassa, mutta jo 9-vuotiaana voi siirtyä ajamaan kansallisessa Raket- tai KF6-luokassa. Mikroautoilu on todella upea harrastus, mutta pitää mukanaan myös erilaisia mentaalisia ja fyysisiä haasteita. Joko sinä olet ajanut elämäsi ensimmäisen karting -kilpailun? Lähde mukaan hienon ja antoisan harrastuksen pariin.

mh-squared-lite