Ralliautojen turvateknologia – Miten kuljettajat suojellaan ääriolosuhteissa

Ralliautoilu on moottoriurheilun kuninkuuslaji, jossa vauhti ja vaaratilanteet ovat arkipäivää. Mutta tiesitkö, miten tarkasti esimerkiksi turvakehikon hitsaussaumat on määritelty? Tai miten energiaa absorboiva vaahtomuovi todella suojaa kuljettajaa sivutörmäyksessä? Tässä artikkelissa pureudumme syvälle ralliautojen turvateknologian yksityiskohtiin. Selvitämme, miten kuljettajat ja kartanlukijat suojataan ääriolosuhteissa, ja miten jatkuva kehitystyö tekee lajista turvallisemman.

Turvakehikko: Ralliauton perusta

Turvakehikkoa voisi kutsua ralliauton tärkeimmäksi turvallisuuselementiksi – se on kuin kuljettajan ja kartanlukijan ympärille rakennettu turvahäkki. Tämä erittäin vahva, saumattomasta, kylmävedetystä seostamattomasta hiiliteräksestä valmistettu putkirakennelma ympäröi ohjaamoa ja suojaa miehistöä monenlaisissa vaaratilanteissa. Esimerkiksi, kun auto pyörähtää katon kautta ympäri, turvakehikko estää ohjaamon painumisen kasaan ja suojaa näin sisällä olijoita. Kansainvälisen autoliiton (FIA) säännöissä määritellään tarkasti turvakehikon materiaalin lujuus, putkien mitat, taivutukset ja jopa hitsaussaumojen laatu. Näin varmistetaan kehikon maksimaalinen kestävyys. Škoda Motorsportin mukaan turvakehikko myös lisää auton vääntöjäykkyyttä, mikä parantaa auton hallittavuutta ääritilanteissa.

Turvakehikkojen armoton testaus

Turvakehikkojen kehitystyö on jatkuvaa ja vaatii äärimmäistä testausta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että autoja tuhotaan tarkoituksella erilaisissa törmäystesteissä. Näin saadaan arvokasta tietoa siitä, miten kehikko kestää todellisia onnettomuustilanteita. FIA ja autonvalmistajat ovat Rallit.fi-sivuston mukaan tuhonneet yhteensä 17 WRC-autoa ja viisi erillistä turvakehikkoa testatakseen ja kehittääkseen niiden suojausominaisuuksia. Esimerkiksi Adrien Fourmaux’n raju ulosajo Monte Carlon MM-rallissa 2022 oli hyvä esimerkki siitä, miten uudet turvakehikot kestävät valtavia voimia ja suojaavat kuljettajaa.

Kilpaistuimet ja turvavyöt: Tiukka paketti

Ralliauton istuimet eivät muistuta tavallisia autonpenkkejä – ne ovat erikoisvalmisteisia kilpaistuimia, jotka täyttävät FIA:n tiukat 8862-2009 -standardin vaatimukset. Nämä istuimet on suunniteltu pitämään kuljettaja ja kartanlukija tukevasti paikoillaan kovissakin törmäyksissä ja G-voimien vaikutuksen alaisena. Istuimissa on vahvat sivuttaistuet, jotka estävät kehon liikkumisen sivusuunnassa, ja kuusipisteturvavyöt – kaksi olkahihnaa, kaksi lannevyötä ja kaksi haaravyötä – varmistavat, että kuljettaja pysyy tiukasti istuimessa kiinni. Jo vuonna 1987 julkaistussa tutkimuksessa korostettiin turvavaljaiden ja kilpaistuinten yhteistoiminnan merkitystä, erityisesti etutörmäyksissä, joissa kuljettajan “sukeltaminen” turvavöiden ali on estettävä.

Energiaa sitovat materiaalit: Pehmusteet tositoimissa

Sivutörmäykset ovat rallissa erityisen vaarallisia, sillä auton kylki on suhteellisen lähellä kuljettajaa. Tämän vuoksi ralliautojen ovien sisäpuoli ja tila istuimen ja turvakehikon välissä on täytetty erityisellä energiaa absorboivalla vaahtomuovilla. Tutkimusten mukaan tämä materiaali toimii kuin iskunvaimennin: se sitoo itseensä törmäysenergiaa ja vähentää näin kuljettajaan kohdistuvia voimia ja hidastuvuuksia. FIA määrittelee tarkkaan, millaista vaahtomuovia saa käyttää, ja hyväksyttyjen valmistajien lista on rajattu.

Pään ja niskan suojauksen tärkeys

Pään ja niskan vammat ovat vakava uhka moottoriurheilussa, ja rallikuljettajat ovat erityisen alttiita tietyille kallonmurtumille. HANS-tuki (Head And Neck Support) on mullistanut pään ja niskan suojauksen. Tämä kaulan ympärille asetettava tuki yhdistetään kypärään ja turvavöihin, ja se ohjaa törmäyksessä syntyvää voimaa pois kuljettajan herkästä päästä ja niskasta. Vaikka Formula 1:stä tuttu Halo-turvakaari ei ole suoraan käytössä ralliautoissa, sen kehityshistoria Formula-sarjoissa korostaa päänsuojauksen merkitystä kaikissa moottoriurheilulajeissa.

Hybridiautot ja uudet turvallisuusvaatimukset

Rallin MM-sarjan siirtyminen hybridiautoihin vuonna 2022 toi mukanaan uudenlaisia turvallisuushaasteita. Hybridijärjestelmän korkeajännitteiset akut ja sähkömoottorit vaativat erityisiä turvatoimia, jotta sähköiskut ja akustopalot voidaan estää onnettomuustilanteissa. Rally1-autoissa onkin visuaalinen varoitusjärjestelmä, joka ilmaisee auton sähköjärjestelmän tilan: vihreä valo tuulilasissa ja sivupilareissa kertoo, että auto on turvallinen lähestyä, kun taas vilkkuva punainen valo ja hälytysääni varoittavat vaarasta. Secto Rally Finlandin sivuilta selviää, että auton ollessa merkitty vaaralliseksi, ainoastaan koulutetut henkilöt saavat lähestyä autoa erityisvarustein. Hybridijärjestelmän riskien minimointi on monimutkainen kokonaisuus, johon kuuluvat muun muassa akkujen suojaaminen erikoisrakentein, automaattiset virrankatkaisujärjestelmät ja eristysmateriaalit.

Jatkuva kehitys: Turvallisempaa ralliautoilua kohti

Vaikka ralliautojen turvateknologia on jo nyt erittäin kehittynyttä, työ sen parantamiseksi jatkuu keskeytyksettä. FIA, autonvalmistajat ja tutkimuslaitokset etsivät jatkuvasti uusia ratkaisuja, jotka voivat tehdä ralliautoilusta entistä turvallisempaa. Esimerkiksi vuoden 2027 MM-rallin säännöissä korostuu turvallisuus, vaikka samalla pyritäänkin kustannustehokkuuteen. Tulevaisuudessa voidaan nähdä esimerkiksi entistä kehittyneempiä energiaa absorboivia materiaaleja, älykkäämpiä turvavöitä ja -istuimia sekä uusia innovaatioita pään ja niskan suojaukseen. Ralliautojen turvateknologia on monimutkainen kokonaisuus, joka yhdistää vahvat rakenteet, älykkäät materiaalit ja tiukat säännöt. Kuljettajien ja kartanlukijoiden turvallisuus on aina etusijalla, ja ralliautoilun tulevaisuus näyttää valoisalta – kiitos jatkuvan kehitystyön ja tinkimättömän asenteen turvallisuutta kohtaan!

mh-squared-lite