Hauskoja faktoja autokilpailuista!

 

Jos et ole vannoutunut moottoriurheilun fani, voi useat näistä seikoista tulla sinulle yllätyksenä!

Formula 1 auton moottori kuumenee hurjasti!

Kilpailun aikana Formula 1 auton moottori voi kuumentua jopa 1 000 asteeseen. Tämä on tarpeeksi korkea lämpötila sulattamaan jopa alumiinin, jonka sulamispiste on 660 astetta. Sen takia kisa-autojen moottorit onkin tehty niin eksoottisesta metallista, että pelkästään F1 auton pakoputket maksavat enemmän kuin normaali uusi auto!

Kaivonkannet hitsattava yhteen!

Aina kun F1 kilpailut saapuvat Monacoon, valmistautuu kaupunki sitä ennen hitsaamalla kaikki kaivonkannet kiinni maahan. Tämä johtuu siitä, että hurjalla nopeudella ajava auto saisi muuten vedettyä kannen mukanaan ja tämän seurauksena rata olisi täynnä lenteleviä kaivonkansia ja vaarallisia kuoppia!

Ylösalaisin ajaminen mahdollista!

Useat kilpa-autot pystyvät ajamaan myös ylösalaisin, sillä niiden käyttämä voima on tähän täysin riittävä. Kun autolla saavutetaan tietty nopeus, voidaan sillä ajaa lähes miten päin tahansa!

Rahaa palaa hurjasti, jokaisessa rallissa!

Varsinkin F1 kilpailuissa, joita pidetään moottoriurheilun kuningaslajina, rahaa palaa järjettömästi. Parhaimmat tallit käyttävätkin noin 500 miljoonaa euroa joka vuosi, varmistaakseen että kuskilla on parhaat mahdollisuudet voittaa!

Omastakin autosta löytyy ralliauton osia!

Lähes jokaisessa autossa on osia, jotka on kehitetty alun perin autourheiluun. Niihin voi kuulua kaikki peileistä renkaisiin ja näiden tarkoitus oli tehdä autosta nopeampia, eikä turvallisuus ollut ensisijaista!

mh-squared-lite