Kaikki nopeuskilpailuiden muodot!

Urheilussa nopeuskilpailuiden tarkoituksena on suorittaa jokin tehtävä, kuten tietyn matkan taittaminen, mahdollisimman nopeassa tahdissa. Kilpailuita on monia erilaisia, ja ensimmäiset nopeuskilpailut pidettiin jo antiikin Kreikassa. Ensimmäisiin kilpailuihin kuului sekä ihmisten juoksukilpailut, että hevoskärryillä ajettavat ravit. Tästä listasta löydät nopeuskilpailujen monet eri muodot:

  • Juokseminen

Juokseminen on useille tuttu harrastus. Virallisesti se määritellään sellaiseksi käyntilajiksi, jossa jossain vaiheessa kumpikaan jaloista ei koske samaan aikaan maata, toisin kuin kävelyssä, jossa toinen jaloista on aina tukevasti maanpinnalla. Juoksukilpailut puolestaan voivat tarkoittaa useita erilaisia kilpailuita ja niihin kuuluu esimerkiksi maratonit ja maastojuoksut. Kilpajuoksuja vietettiin usein myös uskonnollisten tapahtumien aikana ja esimerkiksi antiikin Kreikassa kilpailuita on vietetty jo 778 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Irlannista on taas löydetty merkkejä kilpajuoksusta jo 1829 vuotta ennen ajanlaskun alkua!

  • Suunnistus

Suunnistus on urheilulaji, joka yhdistää jonkin liikkumismuodon ja suunnistamisen. Tätä voidaan harrastaa kävellen tai juosten, jolloin apuna on usein kartta ja kompassi, jotka auttavat löytämään oikeat pisteet vieraassa maastossa. Sitä voidaan harrastaa myös suksilla, pyörillä, tai vaikka autoilla, joten kyseessä on hyvin monimuotoinen harrastus. Lisäksi suunnistusta voidaan harrastaa myös radiokilpailuina, minä tuo lajiin hyvin erilaista tunnelmaa.

  • Kävely

Kuten juostenkin, nopeuskilpailuita voidaan harrastaa myös kävellen. Näissä lajeissa matkat ovat usein pitkiä ja kilpailijan toisen jalan on oltava aina tukevasti maassa.

  • Pyöräileminen

Pyöräileminen on myös yksi tapa harrastaa nopeuskilpailuita ja tämä voidaan toteuttaa useilla eri keinoilla. On olemassa erilaisia ratoja ja maastoja, joissa kilpailuita järjestetään ja niihin voi kuulua esimerkiksi kunnostettuja teitä, tai sitten villimpää maastoa, vaikkapa vuoristossa.

  • Uinti

Uintikilpailuissa otetaan mittaa muita uimareita vastaan ja tarkoituksena on uida tietty matka nopeammin kuin muut. Tässä lajissa voidaan kilpailla sekä perinteisessä uinnissa, että vammaisurheilukilpailuissa.

  • Laskettelu

Laskettelun parissa kilpailut voivat olla lyhyitä tai pitkiä, riippuen lajista. Tähän kuuluu esimerkiksi pujottelu, suurpujottelu, Super-G ja syöksylasku. Lisäksi ryhmään lukeutuu myös erilaisia lumilaudalla suoritettavia nopeuskilpailuita. Hiihtäminen puolestaan sisältää esimerkiksi hiihtosuunnistuksen, jossa hiihdetään pidempiä matkoja suunnistaen, sekä ampumahiihdon, jossa hiihtäminen ja ampuminen yhdistyvät.

  • Luistelu

Luistelu on mielenkiintoinen nopeusurheilun laji, sillä sitä voidaan harrastaa useilla eri välineillä. Perinteisin vaihtoehto on tietenkin luistimet, joilla otetaan jäällä mittaa nopeudesta. Sen lisäksi voidaan kisata myös potkukelkoilla, sekä rullasuksilla! Jokaiselle välineelle löytyy omat kilpailut!

Nämä ovat niitä lajeja, joissa ihmiset ottavat mittaa toisistaan, fyysisten taitojen perusteella. Osa lajeista on hyvin suosittuja myös Suomessa ja näihin lukeutuu erityisesti talviseen maisemaan sopivat lajit, kuten hiihto ja luistelu. Hiihdossa suomalaiset urheilijat ovatkin pärjänneet aina hyvin, tuoden mitali palkintoja aina olympialaisista lähtien. Suomalaisille mieluinen harrastus on myös maratonin juokseminen ja näihin kisoihin voikin kuka tahansa osallistua, ympäri Suomea järjestettävissä tapahtumissa. Jos siis halutaan lähteä ottamaan mittaa nopeudesta ja kestävyydestä, kannattaa harkita jonkin yllä mainitun lajin valitsemista. Tietenkin on olemassa myös muunlaisia nopeuskilpailuita, jotka toteutetaan esimerkiksi autoilla, tai eläimillä. Muihin lajeihin pääset tutustumaan tarkemmin tämän sivuston muilta sivuilta ja ehkä löydät itsellesi juuri sen oikean harrastuksen, tai vaikka vedonlyönnin kohteen!

mh-squared-lite