Moottoriurheilu ja sen muodot

 

Moottoriurheilu on käsite, joka sisältää sellaisia urheilumuotoja, joissa käytetään moottorilla varustettuja ajoneuvoja. Näitä ovat sekä kaksi-, että nelipyöräiset ajoneuvot, ja muutamat muut moottoriajoneuvot. Lajeja löytyy kaikista ryhmistä runsaasti.

  • Autourheilu

Autourheilua seurataan huomattavasti enemmän kuin muuta moottoriurheilua. Nämä ovat nopeuskilpailuja, joissa ajaja yrittää taittaa tietyn matkan mahdollisimman nopeasti, joko yhteen putkeen tai etappien kautta. Tunnetuimpia ja suosituimpia lajeja ovat Formula 1-kilpailut, sekä rallit ja erilaiset maantiekilpailut. Myös kiihdytyskilpailut ovat alkaneet saamaan paljon suosiota. Pidempien matkojen kestävyyskilpailut ja taitolajit, joihin kuuluu esimerkiksi autosuunnistus, kuuluvat autourheilun ryhmiin.

  • Moottoripyöräurheilu

Moottoripyöräkilpailut ottavat mittaa sekä nopeudesta, että taidoista. Yleisiä kilpailumuotoja ovat ratakilpialut, Speedway kilpailut, Motocross ja Jääspeedway kisat. Lisäksi joukkoon kuuluu enduro kilpailut, jotka ovat hyvin samanlaiset kisat, kuin autoilla ajettavat rallit. Myös moottoripyörillä päästään kisaamaan kestävyydestä, pidemmän matkan kilpailuissa.

  • Moottoriveneurheilu

Sekä merellä, että sisävesissä, päästään ottamaan mittaa moottoriveneiden nopeuksista. Formula 1-veneily on yksi suosituimmista ja se tapahtuu usein pienellä radalla. Avomerelle tähtääviä pitkän matkan ratoja on myös paljon ja tämän lisäksi voidaan kisata etappimatkojen välillä, tai kiihdytyskilpailuina.

  • Nopeusennätykset

Nopeusennätysten tekeminen ei välttämättä ole yksittäiseen lajiin rajoitettu, vaan tarkoituksena on taitaa tietty matka mahdollisimman nopeasti.

  • Muut moottoriurheilun muodot

Moottoriurheilu voi olla myös hiukan erikoisempaa tekemistä, varsinkin jos alle otetaan järeämpi kone. Traktori kilpailut ovat suosittua hupia ja niissä on tavoitteena ajaa traktorilla mahdollisimman pitkä matka, kun perässä on tietty painolasti. Joskus moottoriurheilu vie kuitenkin pois maan kamaralta, sillä myös lentokoneilla voidaan ottaa mittaa taidoissa. Lentokoneilla kisattavat taitolento kilpailut voivat sisältää myös nopeuskilpailuita ja tietenkin perinteisten temppujen ja puhtaan suorituksen lisäksi myös nopeus ratkaisee, kun voittajaa valitaan. Useimmat moottoriurheilun lajeista ovat erittäin vauhdikkaita ja tämän nopeampaa vauhtia ei edes päästä kulkemaan. Harrastus onkin suosittu myös lasten seurassa ja näille onkin tarjolla omia, nuorille suunnattuja, kilpailuja.

mh-squared-lite