Suomalaiset moottoriurheilun tähdet

Suomalaisilla on takanaan jo melko pitkä historia moottoriurheilun menestysmaana. Vaikka suuren yleisön suosioon moottoriurheilu nousi erityisesti F1-kuljettaja Mika Häkkisen menestyksen myötä 1990-luvulla, ei Häkkinen suinkaan ollut ensimmäinen suomalainen maailmanmestari moottoriurheilussa tai edes F1-autoilussa. Tässä artikkelissa kerromme moottoriurheilun edellytyksistä sekä tietysti menestyneimmistä suomalaisista kuljettajista.

Mitä menestykseen tarvitaan?

Moottoriurheilun lajeja on monia, mutta niillä on myös yhteneväisyyksiä. Kaikissa moottoriurheilun lajeissa menestyminen edellyttää pitkäjänteistä harjoittelua, oikeanlaisia varusteita ja harjoitteluolosuhteita, sekä sopivasti lahjakkuutta ja jopa onnea. Moottoriurheilijalle moottoripyörä tai kilpa-auto on paitsi työväline, myös eräänlainen toinen koti: siinä on viihdyttävä ja se on rakennettava samanlaisella tarkkuudella kuin oma kotikin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että menopelin jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan ja optimoitu juuri siihen tarkoitukseen, johon sitä käytetään. Kotia rakennettaessa saatat pohtia pitkään esimerkiksi sitä, millainen kattopaneeli sopii makuuhuoneesi kattoon parhaiten. Moottoriurheilija miettii työvälineensä kaikkien ominaisuuksien optimoimista parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Myös turvallisuus on tärkeä seikka moottoriurheiluvälinettä luodessa. Varsinkin ralli tunnetaan ennen kaikkea kolareistaan, mutta valitettavasti onnettomuuksia sattuu muissakin moottoriurheilun lajeissa. Oikeilla varusteilla kuljettajat on suojattu jo melko hyvin onnettomuustilanteissa. Menestys ei edellytä valtavia rahallisia panostuksia, joskin harrastuneisuus kulkee yleensä perheessä. Autojen ja moottoripyörien rakentelu alkaa yleensä jo lapsuudessa, ja yleensä kuljettajien kotimaisemista on löytynyt hyvät puitteet harjoitteluun.

Uusin tulokas: Valtteri Bottas

Nastolasta kotoisin oleva Bottas ajaa tällä hetkellä Mercedes-tallissa F1-luokassa. Monien muiden tavoin hän on ennen F1-uraansa ajanut pienempiä sarjoja. Vaikka Bottas ei ole vielä saavuttanut maailmanmestaruutta, on tänä vuonna 30 vuotta täyttävällä kuljettajalla palkintokaapissaan kaksi osakilpailuvoittoa vuodelta 2017. Kuten monet muutkin F1-kuljettajat, myös Valtteri Bottas on säännöllisesti siirtohuhujen kohteena. Tällä hetkellä hänen uskotaan siirtyvän pois Mercedekseltä ensi kaudelle.

Edelleen huipulla: Kimi Räikkönen

Kymmenen vuotta Valtteri Bottasta vanhempi Kimi Räikkönen on kaikille suomalaisille tuttu. Hän aloitti F1-uransa jo vuonna 2001 ja voitti kuusi vuotta myöhemmin maailmanmestaruuden. Vuosina 2009-2011 hän oli poissa kuninkuusluokasta ja keskittyi ralliin, mutta hän ei ollut vielä valmis eläköitymään ja palasi F1-kuljettajaksi.

Räikkönen on ajanut monissa eri talleissa, mutta F1-uransa ensimmäiset vuodet hän ajoi Sauber-Petronaksen tallissa. Tällä hetkellä, kaudella 2019, hän ajaa Alfa Romeo -tallissa. Italialaislehdet uskovat Räikkösen vielä palaavan Ferrarille.

Menestystä kahdessa polvessa: Keke ja Nico Rosberg

Keijo Erik Rosberg, joka tunnetaan paremmin nimellä Keke Rosberg, oli ensimmäinen suomalainen Formula 1 -sarjan maailmanmestari. Rosberg voitti mestaruuden vuonna 1982 Williams-tallin kuljettajana. Hän jatkoi uraansa autourheilun parissa, mutta mestaruuksia hän ei myöhemmin enää saavuttanut.

Keke Rosberg avioitui myöhemmin saksalaisen naisen kanssa, ja he saivat Nico-pojan, joka jatkoi isänsä jalan jäljilla autourheilun maailmassa saavuttaen Formula 1 -luokan maailmanmestaruuden lopulta vuonna 2016 Mercedes-tallissa. Kansoiskansalaisuuden omaava suomalais-saksalainen Nico Rosberg lopetti uransa kuljettajana maailmanmestaruuden jälkeen.

Vauhtia ralliauton ratissa: Jari-Matti Latvala

Edelleen ralliauton rattia ohjastava Jari-Matti Latvala tunnetaan aggressiivisesta ajotyylistään. Latvala on voittanut lukuisia osakilpailuja, mutta yhtään maailmanmestaruutta hän ei ole vielä saavuttanut. Tällä hetkellä Latvala ajaa Toyotan tehdastallissa, mutta aiemmin hän on ajanut esimerkiksi Fordilla ja Volkswagenilla.

mh-squared-lite