Kansainvälinen Tour de Sock -kilpailu on sukkaneulonnan nopeuskilpailu. Tähän kisaan ei tarvita urheilupukeutumista menestyäkseen. Suomestakin kisaan osallistutaan, kisaammehan kännykänheitossa ja eukonkannossakin. Toki suomalaiset haluavat pärjätä myös sukkaneulonnassa. Tour de Sock -kilpailuun osallistuville annetaan verkossa ohje kerrallaan: joka kymmenes päivä uusi ohje tulee tarjolle ja kaiken kaikkiaan kukin neuloo kuusi sukkaparia. Kun sukkapari on valmis, kisaaja lähettää sähköpostilla kuvat ja tiedot sukista päämoderaattorille. Moderaattorin tehtävä on varmistaa, että sukat on tehty ohjeiden mukaan ja aikataulussa. Yli 1700 innokasta osallistui kilpailuun vuonna 2017 tavoitellen menestystä Tour de Sockissa. Kansainväliseen sukanneulonnan kilpailuun voi osallistua joko yksilösarjassa tai ryhmäkisassa. Suomessa kisaan on osallistuttu mm. Kalakukko puikoissa -ryhmässä. Suomalaisilla on yllättäen erittäin hyvät mahdollisuudet menestyä teknisellä neulontaosaamisellaan sekä nopeudella. Suomalaisten neulontatekniikka on todettu erittäin nopeaksi, ns. mannermaiseksi tyyliksi. Se selittää voitokkuuttamme kansainvälisissä neulontakisoissa. Neulontatekniikat ovat kulttuurisidonnaisia. Amerikkalaiset ovat niin sanottuja heittäjiä, kuten brittiläisetkin. Tämä neulontatyyli, jota on voinut nähdä esimerkiksi Neiti Marple -tv-sarjassa, on hidas. Suomalaisilla ovat myös haastavat kirjoneulemallit hallussa, muualta löytyy pitsineulojia.
Somekässäily on korvannut ompeluseurat
sukankutomisen nopeuskilpailu on osa laajenevaa somekässäily-ilmiötä. Eli käsityöharrastajat perustavat esimerkiksi Facebookiin samanhenkisten ja samoista käsitöistä kiinnostuneitten yhteisöjä. Somekässäily muistuttaa ennen vanhaan toimineita ompeluseuroja. Niissä jaettiin omaa mieluisaa arjen täyttävää käsityöharrastusta muiden samanhenkisten ihmisten kanssa oli se sitten vaateompelua, neulomista tai virkkausta – tai kaikkia näitä yhdessä. Nykyään innokkaitten neulojien lähipiirissä ei ehkä enää olekaan samoja asioita harrastavia ihmisiä. Sosiaalinen media on uusi väline verkostojen rakentamiseen myös käsitöiden osalta. Siellä neulojien on helpompi lähestyä tuntemattomia ja jakaa harrastustaan muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa. Someryhmien ilmaannuttua on alettu puhua käsityöbuumista. Suomessa käsitöitä on aina harrastettu, silloinkin kun muualla maailmassa itse tekeminen on vähentynyt. Ehkä siksi täällä meillä käsityöharrastus on säilynyt voimissaan, koska täällä käsityönopetus on kuulunut osana peruskoulun opetusohjelmaan kaikille jo kauan. Neulomista ja muita käsitöitä on tehty myös hyväntekeväisyysmielessä. On tehty keskosille myssyjä pitämään pienet päät lämpiminä ja lonkeroita estämään letkujen irtoamista. Näin myös neuloja saa itselleen merkityksen ja hyvänolon tunteen. Hyväntekeväisyyskohteet ovat neulojille siksikin merkittäviä, että omasta lähipiiristä ei ehkä löydy enää monia käyttäjiä lapasille ja sukille.
Ylös, ulos ja neulomaan
Kansainvälisen sukankutomisen nopeuskilpailun ohella Suomessa on alkanut myös Sukka-Finlandia-kisa, jossa neulojat saavat kehitellä omia variaatioitaan kilpailutöistä. Tavoitteena on tehdä samalla hyväntekeväisyyttä SPR:n nimissä. Nopeuskilpailuun varsinkin tarvitaan näppärät sormet ja hyvä tekniikka. Samalla kun puikot suihkivat kerroksia sukkiin, voi vaihtaa kuulumiset ja parantaa maailmaa. Hyvillä neulojilla käsityö ei vaadi liikaa keskittymistä, joten samalla voi seurustella ystävien kanssa. Vain vaativammat kirjoneulekuviot saattavat mennä sekaisin, jos niihin ei keskity. Käsitöiden tekeminen on yleensä sisähommaa, mutta mikä estää yhdistämästä ulkoilua ja neulomista? Ei niin mikään. Neulontaporukan kanssa voi vaikka sopia ensin reippaan kävelylenkin sopivalla etäisyydellä sijaitsevaan kahvilaan tai jonkun kotiin. Neulelangat ja puikot kulkevat näppärästi vaikka repussa mukana, samoin kuin neuleohjeet paperilla tai tabletti, josta ne voi tarkistaa netistä. Naisten ulkoiluhousut ovat mukavat myös sisäkäytössä, kunhan sisätiloihin päästyään käy vähentämässä kerrospukeutumista niiden alta. Neulonnassa tarvitaan kuitenkin lämpimiä sormia, joten lämmin juomamuki saa ensin lämmittää kädet, ennen kuin puikkoihin voi tarttua.